Wild kamperen, wat is toegestaan en wat niet?

Eerst en vooral moet je goed weten wat de term betekent. Kamperen in het wild is eigenlijk kamperen op een plaats die daar niet voor aangewezen is. Kort samengevat …

Geeft de eigenaar van het terrein jou toestemming? Dan val je niet onder de noemer van wildkamperen. In Europa is het in de meeste landen wettelijk verboden om wild te kamperen. Of je nu onderweg bent met een tent, caravan of motorhome, de regels blijven hetzelfde!

In België is wild kamperen en vrij staan dus niet toegelaten en voornamelijk aan de kust worden hier geen uitzonderingen op gemaakt. Er kunnen sancties tot wel 150 € worden opgelegd. Verder kun je via de app ‘park4night’ wel heel makkelijk op zoek naar mooie campings of parkeerplekken waar je gratis of zeer goedkoop kunt verblijven.

Verder is ‘kamperen’ op de openbare weg wél toegestaan indien het verblijf minder dan 24u bedraagt (tussen 19 uur ’s avonds en 9 uur ’s ochtends. Let wel: in België en Luxemburg kun je maar beter toestemming vragen aan de boswachter of eigenaar. In Frankrijk is toestemming vragen evenzeer verstandig maar op 1 uur wandelafstand van de weg mag het sowieso. Een gelijkaardige uitzonderingsmaatregel geldt ook voor Zwitserland: boven de boomgrens is het toegestaan. Lastig, maar wel uniek!

Uitzonderingen?

Kamperen in de natuur wordt in verschillende andere landen (bv Schotland, Zweden, Noorwegen, … ) toegestaan maar wel gereglementeerd.

In andere landen knijpt de overheid dan weer gemakkelijk een oogje dicht maar blijft het toch wettelijk verboden. Daardoor balanceer je dus soms op een slappe koord.

 

 

Wel geven wij jullie alvast graag enkele basisprincipes mee wanneer je toch in het wild zou kamperen:

  • Hou afstand

Verschiet niet, deze regel is zeker ouder dan de Coronapandemie. De ‘campingetiquette’ onderschrijft dat je laat op je kampeerplek toekomt en ook weer vroeg vertrekt. Respecteer hier dan ook te allen tijde 150 meter tov bebouwing. Daarnaast mag je alleen op niet in cultuur gebrachte grond kamperen, maw niet op landbouwgrond.

  • Geen open vuur!

Steek nooit een open vuur aan. Het risico op een uitbraak van dit vuur is groot en daarom is dit te allen tijde te vermijden.

  • Laat geen spoor na

Algemene regel hier is dat je het gebied moet verlaten in precies dezelfde staat als je het hebt ontdekt. Let dus op waar je Wielfried of jouw camper parkeert!

  • Toilet

We hebben het allemaal wel eens voor, tijdens een lange wandeling of na een lange rit is de nood soms het hoogst. Ga daarom op het chemische toilet van je camper. Is deze niet beschikbaar? Graaf dan een gat en hou minstens 50 meter afstand van water en bedek met aarde. Begraaf geen wc-papier of doekjes – bewaar deze bij uw afval!

 

Allemansrecht?

In Finland, Noorwegen en Zweden is het een ongeschreven recht om particuliere grond te betreden om van de vrije natuur te genieten.

Scottish Outdoor Acces Code?

Deze code bepaalt de vrije toegang tot de Schotse open ruimte. In principe heb je vrije toegang tot het land, ook al zou het om privédomein gaan.
Men kan dus overnachten waar men wil.

Hou hier wel rekening met enkele principes:

  • Respecteer de belangen van andere mensen. Doe dit met beleefdheid, aandacht en bewust handelen.
  • Respecteer privacy, veiligheid en bestaansmiddelen
  • Zorg voor het milieu
  • Neem verantwoordelijkheid voor je eigen acties
  • Wees waakzaam voor je eigen veiligheid en die van anderen